REHOKLANKEN homepage


In het voorjaar van 1963 kreeg Rehoboth haar eigen maandblad, de 'Rehoklanken'. Oprichter en hoofdredacteur van het blad was Henc (toen nog Henk) de Roo. De redactie bestond uit een vijftal enthousiaste leden: Rina Dongelmans, Ada Giesbert, Joke Heemskerk, Jan Brussee en Pim Schrijver. Twee andere leden verleenden hun medewerking, waarschijnlijk bij het type- en inbindwerk: Martha de Koning en Nicky Koning. Het derde nummer was een bijzonder nummer omdat daar een groot stuk geschiedenis van 'Rehoboth' in beschreven wordt naar aanleiding van het tien jarig bestaan van de vereniging. De toenmalige voorzitter Govert Knotter schreef een voorwoord, de rest van het nummer werd gevuld door Henk de Roo.
 


 

Het drukwerk was, in het licht van deze tijd gezien, natuurlijk abominabel. Dergelijk verenigingsdrukwerk kwam vrijwel altijd tot stand met behulp van een stencilmachine. Een tekstverwerker was ook niet beschikbaar. De tekst werd uitgetypt op grote vellen stencilpapier. Die bestonden uit drie lagen. De bovenste laag was een dun vloeipapier.
De typemachine moest in een speciale stand gezet worden, waardoor het typelint bleef hangen, en de lettertekens als het ware in het dunne papier gestanst werden.

Enige voorzichtigheid was wel geboden: wanneer je te hard op de toetsen hamerde werden de o-tjes helemaal uit het papier geslagen en dat resulteerde in lelijke vlekken op het drukwerk.

Tekeningen moesten in het dunne velletje vloeipapier worden ingekrast met een speciale stalen pen, met aan het uiteinde een klein bolletje. Het viel niet mee het blad op deze manier van nog enigszins aardige illustraties te voorzien.

 



 


 
Tikfouten en uitschieters bij het tekenen konden worden weggewerkt met een sterk ruikende rode correctielak.

Het achterste beschermvel en het tussenvel werden verwijderd, waarna het dunne papier rond de trommel van de stencilmachine werd gespannen. Nog ruik ik de geur van de stroperige inkt waarmee de trommel vooraf werd ingesmeerd. Door aan een slinger te draaien werd het papier door de machine gevoerd. Waar de letters in het papier waren gestanst drong de inkt door, bij de rest van het papier niet.


 


 


Tot slot nog een paar documenten uit die tijd:
 
Een uitnodiging voor de jaarlijkse boerenkoolfuif die werd gehouden rond de jaarwisseling.
De uitnodiging is hier uitgevoerd als een tijdschrift 'De Smulpaap'. De redacteur I.K. Eetgraag was een eenmalig gebruikt pseudoniem van Henk de Roo.
Ook buiten het verenigingsgebouw waren er vaak contacten tussen de leden, bijvoorbeeld wanneer er een verjaardag te vieren viel. Hier een nagemaakt telegram, bestemd voor Jan Brussee. Zo zagen de echte telegrammen er ongeveer uit. Met uitgeknipte stroken tekst en het regelmatig gebruikte woord 'STOP'.

 

 

homepage Deze pagina is bijgewerkt tot vrijdag 21 februari 2025.   
© 2025 Henc R.A. de Roo, Huizen.